SOD of Architect

Laat het duidelijk zijn, je bouwt altijd via de tussenkomst van een architect.

Begin Juli 2016, na het ondertekenen van de aankoopbelofte, onmiddellijk gestart met het zoeken van een geschikte bouwpartner. Alleen, gaan we voor SOD (Sleutel Op de Deur) of een architect? Veel gelezen op bouwinfo.be en daar vind je allerlei meningen over SOD en architect. De ene was overtuigd van A en de andere van B. Uiteindelijk kozen we ervoor om toch te gaan voor een SOD. we wilden een eenvoudig en standaard huis, dus waarom zouden we dan zoveel betalen voor een architect, wanneer we via de SOD toch ook een architect hadden welke veel minder ging kosten …

Zo gezegd, zo gedaan, via internet allerhande brochures van SOD’s opgevraagd. Heel veel informatie doorgenomen (lastenboeken vergelijken, prijzen, …) en in de brochures vond je allerhande mogelijke huizen in de verschillende stijlen. Wij vonden de pastoriestijl heel mooi en dat zou het dan ook worden …

SOD

Begin Augustus een eerste afspraak met een SOD (houtskelet). Eerst 1u30 blabla over waarom zij de beste zijn en dat al hun klanten zo content over hen zijn … en dan, de laatste 15 minuten, ging het over ons project. Tegen die tijd hadden wij het al gehad met deze bouwonderneming. De verkoper had anders een “goed gevoel” … Tenminste 1 partij aan tafel die tevreden was. Nee, dit was niet de onderneming waar we met in zee wilden gaan.

Eind Augustus, een tweede SOD. Een eerste zeer positief gesprek waar zij alles toelichten over werkwijze en materialen, maar ook gekoppeld aan ons project wat we in gedachten hadden. Fijn, iemand die ook naar ons luistert en niet enkel naar zichzelf (jaja, dit wordt hem). Begin September een tweede gesprek. Met veel verwachtingen naar toegetrokken en teleurgesteld buitengegaan. Was een ander persoon welke we voor ons kregen en deze had net iets teveel van de verkoopsoep gegeten. Wederom zoals bij de andere SOD, heel veel blabla over hoe goed ze wel zijn en veel verhalen over andere klanten. Op het laatste nog 30 minuten over ons project en al een eerste indicatie van een prijs. Teleurstelling …

Na een goed nachtje slapen, toch beslist om verder te gaan. We gingen contact opnemen met hun man voor sanitair en elektriciteit om meer te weten te komen over hun prijs. Beiden kwamen deftig over en hun prijs was niet overdreven.

Midden Oktober een derde gesprek (wederom de “verkoper” van het tweede gesprek). En opnieuw startte deze man over hoe goed ze wel waren en dat al hun klanten zo tevreden zijn. Weinig concreet over ons project, wel veel over andere projecten. Tijdens het gesprek hebben we de man hier ook op gewezen. Bracht niet veel verandering en dan hebben we beslist om het gesprek stop te zetten. Eens buiten hebben we ons afgevraagd waarom we dit niet na het tweede gesprek hebben gedaan.

TIP 3 : Als het niet goed zit, stop er dan mee …

Een Architect

Na deze 2 mindere ervaringen met een SOD, gooiden we het over een andere boeg. Als we nu eens werken met een architect ipv met een SOD die een architect aanwijst (let op, je kan ook een architect zelf zoeken en daarna bouwen met een SOD)? Via een kennis naam van een architect doorgekregen van iemand welke niet zo duur was. en dat was prima voor ons, want wij wilden toch maar een eenvoudig huis. Zo gezegd, zo gedaan … afspraak gemaakt met een architect, vol goede moed en verwachtingen naar toe getrokken. Spijtig, maar ook hier geen fijn gesprek. We zagen in waarom de prijs zo laag lag …

Via een andere kennis naam doorgekregen van een andere architecte. Na enige aarzeling toch een afspraak gemaakt voor begin December. Na onze 3 eerdere ervaringen met weinig goede hoop naar deze afspraak gegaan. We kregen echter het soort gesprek waar we vanaf het begin op gehoopt hadden. We hadden geen verkoopster voor ons (niets mis met verkopen, maar bij de 2 SOD’s was het iets teveel van het goede – misschien dat andere SOD’s het wel beter aanpakken), iemand die gepassioneerd is door haar vak en over heel wat ervaring beschikte. Het gesprek was zelfs zo goed dat we onze stijl uiteindelijk wijzigden van pastorie naar modern (architecte doet enkel modern).

Enkele dagen later volgde de offerte … Pfff, dit was meer dan gedacht … Maar het gevoel zat zo goed, dat we toch verder wilden gaan. We bevestigden om samen in zee te gaan tot de ruwbouw winddicht.

Midden Januari (2017) ontvingen we ons eerste voorontwerp en hier waren (zijn) we enorm enthousiast over. Veel lichtinval, voldoende grote ruimtes, … uiteindelijk zijn er tussen het eerste en het definitieve voorontwerp enkel nog verfijningen aangebracht. Als we het verschil zagen tussen de ontwerpen in de brochures van de SOD’s en wat we nu kregen … We begrepen onmiddellijk waarom er een prijsverschil was.

TIP 4 : Neem je tijd om mensen te zoeken waar het mee klikt en bespaar zeker niet op het aanstellen van een eigen architect!

Ook al ga je bouwen met een SOD, zoek je eigen architect(e) welke volledig aan jou kant staat en waar je gevoel 100% zit. Neem hier ook je tijd voor, vergeet niet dat je een jaar of langer deze mensen op regelmatige basis zal zien. Als het dan vanaf het begin niet goed zit … (zie TIP 3 hierboven).

Eigen Architect Duur?

Wat betreft het prijsverschil tussen een architect bij SOD of eigen architect toch nog deze opmerking. Bij onze buren, gebouwd via SOD, was de architect ook via de SOD. Ze hebben opmerkelijk minder betaald dan ons. Op het eerste zicht dan toch … In de prijszetting van onze architect werd het bouwverhaal opgesplitst in 4 verschillende fasen :

 1. Ontwerp van het plan
 2. Bouwvergunning
 3. Aanbesteding
 4. Controle op de werken

En hier komt de aap uit de mouw waarom een architect bij een SOD toch zo goedkoop is. Punt 1 heb je al ontvangen van de SOD, Punt 3 is niet nodig en Punt 4 … Als we dan kijken hoeveel onze buren hebben betaald enkel en alleen voor het doorlopen van de bouwvergunning, dan kan ik zeggen dat dit een zéér dure architect was bij de SOD!

SOD of Architect? Hou volgende toch maar in het oog

Welk van de 2 methodes je ook kiest, volgende zaken dien je wel in het oog te houden :

 • SOD
  • Een SOD heeft er belang bij om jouw woning zo goedkoop mogelijk te plaatsen zodat hun winstmarge zo hoog mogelijk is. Dit kan een gevolg hebben op de gebruikte materialen, uitvoering en afwerkingsniveau. Daarom is het belangrijk om een eigen architect aan te stellen welke dit opvolgt en je hierin adviseert. Als je de architect neemt welke de SOD je voorstelt, gaat hij/zij bij een probleem dan jou kant kiezen of deze van de SOD? Jij bouwt 1 keer via de architect, de SOD bezorgt deze architect regelmatig nieuwe klanten … Veel zal afhangen van de ruggengraat van de architect op dit moment!
  • Teken niet te snel bij een SOD en neem je tijd om de lastenboeken door te nemen. Wat is inbegrepen in de prijs en wat niet?
  • Bekijken ook de budgetten welke werden opgenomen in de lastenboeken. Een keuken voor € 5,000 zal toch een heel basic keuken zijn en je kan op voorhand zeker zijn dat je hier een opleg gaat betalen. Je kan deze keuken dan ook maar bestellen bij de leverancier aangeduid door de SOD en je zal dus ook in een zwakke onderhandelingspositie staan tov deze leverancier wanneer je de keuken van je dromen gaat bestellen (lees : je zal de volle pot betalen!).
  • Kijk na of het voorgestelde budget inclusief of exclusief BTW is.
  • Neem je tijd en bezoek de leveranciers waar de SOD met samenwerkt. Hebben zij wel iets dat je aanstaat? Laat eventueel al een offerte maken zodat je kan vergelijken met een andere leverancier welke niet is gebonden aan de SOD.
  • Ook als je de mogelijkheid hebt om bepaalde zaken uit het lastenboek te halen, omdat je dit door iemand anders wil laten doen, kijk dan zeker na of het bedrag welk in mindering gebracht wordt realistisch is.
 • Architect
  • Spijtig genoeg hebben ook niet alle architecten dezelfde bekwaamheid. Contacteer zeker mensen welke met deze architect hebben samengewerkt om na te gaan hoe vlot alles is verlopen? Wat ben je met een goed plan als de opvolging op de uitvoering niet verzekerd is …
  • Ook al is een architect onafhankelijk, hou er rekening mee dat hij misschien graag samenwerkt met bepaalde leveranciers. Indien dit is omdat zij prijs/kwaliteit heel goed presteren dan is dit geen probleem. Als het is omdat nadien “een percentje” wordt doorgestort van leverancier naar architect … dan heb je wel een probleem. Volgende kan je doen om dit eventueel te ontdekken :
   • Een mogelijke indicator is de prijs welke de architect vraagt voor zijn/haar werkzaamheden. Als deze zoveel goedkoper is dan al die andere architecten waar je bent geweest …
   • Vraag verschillende offertes op bi leveranciers (minimaal 5) om na te gaan opdat een groot prijsverschil bestaat onderling. Als de prijs van de leverancier, welke de architect voorstelt, véél hoger ligt dan alle andere …
Advertenties

Een gedachte over “SOD of Architect

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s