Hoe het begon …

De Grond

Mei 2016, waarschijnlijk op een zondagmorgen. Even surfen op immoweb en bij toeval een interessante grond gezien voor een prijs die ons aanstond. Nog even over nagedacht en toch maar eens contact opgenomen met de verkoper.

Bouwvoorschriften doorgekregen en doorgenomen, andere gronden in de buurt bekeken om te vergelijken, maar deze was prijs/mogelijkheden veruit de interessantste. Een paar dingen welke je zeker zou dienen nakijken alvorens je overgaat tot aankoop van een grond zijn volgende :

 • Wil je een gesloten (rijhuis), halfopen of open bebouwing? Wij wilden een rijhuis om de eenvoudige reden dat dit minder kost op volgende punten :
  • Gevelafwerking enkel voor- en achtergevel.
  • Minder isolatie nodig.
  • Minder raampartijen.
  • Minder energie om de woning warm te houden (je zit lekker knus tussen 2 huizen).
  • Je zal wel meer aandacht dienen schenken aan de akoestiek …
 • Kijk na hoe diep en breed je kan bouwen. Bij ons was dit 7,5 meter breed en 15m diep op het gelijkvloers, 13m op de eerste verdieping en 9 meter onder dak.
  • In onze vergelijking met andere beschikbare gronden verschilde dit enorm. Wij hebben gronden gezien welke groter waren dan de onze, maar waar de nuttige capaciteit voor het bouwen van een huis veel kleiner was (bijvoorbeeld maximum 6 meter breed bouwen).
 • Kijk na of er bepaalde verplichtingen zijn.
  • Voor ons was er de verplichting om een inpandige garage te voorzien.
  • Evenwel hebben wij geen enkele verplichting tot bouwen.
 • Best is om voor de aankoop een grondsondering te laten uitvoeren. Dit zal je veel zeggen over de fundering welke nodig is en dit kan een grote impact hebben op je budget.
 • Als het mogelijk is, ga zeker ook even kijken hoe de straat erbij staat na hevige regenval.

TIP 1 : Denk goed na welk type bebouwing je wenst (gesloten, halfopen of open) en laat een grondsondering uitvoeren voor aankoop.

Na onze vergelijking hebben we terug contact opgenomen met de verkoper en hebben we begin Juli een aankoopbelofte getekend. Midden Oktober 2016 zijn we dan bij de notaris geweest (van de verkoper) om de cheque van de bank te overhandigen. Joepie, wij hebben nen dure hof gekocht!

Toch één tip ivm de notaris. ZORG ERVOOR DAT JE EEN EIGEN NOTARIS AANSTELD!!!

Bij ons waren bepaalde kosten onduidelijk omschreven in de aankoopbelofte. Dit heeft ONZE Notaris gezien, en dit hebben we gebruikt om een overeenkomst te sluiten met de verkoper dat zij de verplichting hadden om de grond nog tot eind 2017 te onderhouden (lees: het gras afdoen). Onze buren hadden géén eigen notaris en zij mogen nu zelf de grond onderhouden.

TIP 2 : DE NOTARIS VAN DE VERKOPER IS DEZE VAN DE VERKOPER EN NIET VAN DE KOPER! Deze zal dus voor jou weinig tot niets betekenen (neem er zelf één, het kost je niets extra).

Advertenties

Een gedachte over “Hoe het begon …

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s