Onze Tips Verzameld

Hieronder een samenvatting van de tips welke terug te vinden zijn in de verschillende berichten. Deze zijn voor ervaringen met een nieuwbouw. Bij een renovatie zijn enkele van deze tips niet nuttig aangezien een ander BTW percentage van toepassing is of premies voorhanden zijn.

Aankoop Grond

Tip 1 : Denk goed na welk type bebouwing je wenst (gesloten, halfopen of open) en laat een grondsondering uitvoeren voor aankoop van de grond.

Tip 2 : DE NOTARIS VAN DE VERKOPER IS DEZE VAN DE VERKOPER EN NIET VAN DE KOPER!

SOD of Architect (ook van toepassing op de rest van je verhaal)

TIP 3 : Als het niet goed zit, stop er dan mee …

TIP 4 : Neem je tijd om mensen te zoeken waar het mee klikt en bespaar zeker niet op het aanstellen van een eigen architect!

EPB verhaal

TIP 5 : Isoleer, maar isoleer met gezond boeren verstand.

TIP 6De meerprijs voor de meest isolerende profielen en glas zal waarschijnlijk pas door je (achter)kleinkinderen terugverdiend worden.

TIP 7 : De meeste technieken voor hernieuwbare energie zijn economisch weinig interessant voor nieuwbouw als je alles laat installeren! Bekijk die participatie in hernieuwbare energie eens wat beter. Eventueel wacht je tot je ook kan genieten van 6% BTW en betere premies (mocht er nog wat over zijn natuurlijk)?

TIP 8 : Doe je aan zelfbouw en spaar je de kost uit van de installatie dan kan je Tip 7 waarschijnlijk links laten liggen.

Advertenties

5 gedachtes over “Onze Tips Verzameld

 1. Isoleren die je niet enkel voor je E-peil. Ook niet voor de terugverdientijd. Je doet dit vooral voor je comfort. Zeker met zulke grote raampartijen is 3voudig glas zeker aan te raden. Naar overhoring toe hoop ik dat er voldoende zonnewering is voorzien.

  Like

  1. Beste Emvee,
   Zou je kunnen toelichten wat dit comfort inhoud? Voor onszelf is dit het feit dat je de warmte gaat binnenhouden, in de winter geen koude zal leiden en dat de afrekening van de energiefactuur lager is. Ook hier zie ik geen grote verbetering van mijn comfort indien ik doorgedreven zal isoleren. De extra winst op het warmteverlies of de energiefactuur is bijzonder klein.

   Like

 2. Als je comfort niet in rekening houdt, moet je niet isoleren en niet verwarmen, dan kan je ook met een dikke trui rondlopen in de woning = meest economische.

  Like

  1. Beste Emvee,
   Bedankt voor je reactie!
   De essentie van het verhaal gaat niet over wel of niet isoleren, maar over de extra kost om voorbij een bepaald punt te gaan isoleren. De gecreëerde meerwaarde in comfort wordt vanaf een bepaald punt zéér klein maar de kost om dit te realiseren wordt wel opgedreven. Zoals in het fictieve voorbeeld aangehaald (isoleren hellend dak), is de meerwaarde gecreëerd door 10cm te isoleren een besparing van € 663 per jaar (energiekost = financieel comfort), wat ook impact heeft op je comfort. Je verliest minder warmte, dus zal het ook aangenamer vertoeven zijn in je huis. Als je echter de meerwaarde bekijkt om naar 20cm te isoleren dan bespaar je € 685 per jaar. Met andere woorden je bespaart € 22 extra per jaar. De kost om dit te isoleren naar 20cm zal echter veel hoger liggen. Vandaar dat naar ons gevoel het vanaf een bepaald punt (voor het comfort) nog weinig uithaald om veel bij te isoleren. Het enige waarom dit eventueel wel verantwoord is, zou zijn dat dit de goedkoopste manier is om je e-peil te behalen. Verder heeft het bijkomend isoleren van 10 naar 20cm het gevolg dat je ruimtes 10cm kleiner worden. Dit lijkt niet veel, maar wandel eens door een gang van 80 of 90cm breed. Voor ons is dit ook comfort.

   Groeten en bedankt voor je input!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s